A yoga szanszkrit jelentése: összekötés, egyesülés, összekapcsolódás. Valóban egyszerre művészet, a test művészete, tudomány, az anatómia és élettan ismerete, és filozófia amennyiben nem csak a test, hanem a szellem és az elme művelésére is hatással van. Tehát a jóga gyakorlásában jártas személy megélheti e hármas szekvencia összekapcsolódását, egymásra hatását.

Eredete több mint 2500 évre tekint vissza, miszerint Patanjali nevéhez kötik a jóga forrását, legeredetibb leiratát. Patangali 196 tömör leírásban (szútrában) fogalmazza meg a jóga jelentőségét, miben létét. Alapvető meghatározás szerint a jóga „ a tudatban zajló mozgások lecsendesítése.”. A mai ember számára talán első olvasatra furcsának, éterinek tűnhet a megfogalmazás. Figyelmesebb olvasás és némi tudatosság mellett a modern ember is találhat a szavak mögé bújt érvényes igazságot.

Ki ne vágyna a mai kapkodó, folytonos ingernek, információnak kitett világban a csendre, tisztán látásra?

Ki ne szeretné a folyton áradó hírek, ismeretek tengeréből biztos kézzel, füllel, figyelemmel megragadni a neki és csak számára fontos dolgokat kiszűrni? Ki ne vágyna elmélyülni egy tevékenységben és megélni annak az egy tevékenységnek a folyamatát, az alkotás örömét? Számtalan eszköz, médium és felület áll gombnyomásnyi vagy érintésnyi távolságra tőlünk, mégis oly távolinak tűnik ami valódi, ami igaz és a jelen pillanatban hitelt érdemlően érvényes.

Eszközöket, külső mankókat keresünk, miközben a kulcs, a lehetőség csakis bennünk lakozik:

„A jóga gyakorlása minden szempontból támogatni képes az egyén fejlődését. A jóga tanainak feltárói és tapasztalt művelői jól ismerték az emberi testet, a szervezet minden porcikáját és működését, hogy az ülésmódok és testtartások tudatosan befolyásolják a testet, bizonyos szervekre, vagy bizonyos idegközpontokra hatnak ki. Nem mindegy, hogy adott esetben melyik ászana alkalmas. A jógának ezzel a részével főleg a Hatha-Jóga foglalkozik.” (wikipédia) 

A jóga legfontosabb alapelve a ”nem ártás” elve. Aki gyakorolni kezdi és avatott segítőt, oktatót talál biztos lehet abban, hogy a legnagyobb körültekintéssel és egyéni mérlegelés alapján vezeti be a jóga világába. Az első cél, felébreszteni a gyakorlóban a saját teste megismerése iránti vágyat.

Sok esetben meglepő felismerések születnek addig nem tudatosodott testfelszínek, téri irányok, testrészek elhelyezkedéséről. Ezt a jóga úgy magyarázza, a durva testfelszín felől haladunk a mind finomabb érzékelés és tudatosodás útján.

Aki egyszer a jóga útjára tér, bizonyos lehet abban, hogy egyrészt jó úton halad az önmegismerés útján, másrészt elvetette magában a jobbítás vágyát. 

A gyakorlás során bebizonyosodik, hogy minden tartáson lehet kicsit javítani. A jóga elfogadó és kegyes. Elfogadja a mindenkori aktuális állapotot, testi, mentális adottságot, hitet adva ahhoz, hogy  van jobb, van lehetőség a változásra.

A jóga befogadó, nem nézi milyen korú vagy fizikai állapotú a gyakorló. Bárki, bármikor elkezdheti a gyakorlást.

A jóga jutalmazó, megajándékoz a fejlődés érzésével. A saját testemben való jól-léttel. A gondolatok rendeződésével, a figyelem fókuszálásával, a kitartás megerősödésével. A légzés tisztaságával és elmélyedésével, a belső csenddel. A mosollyal, amiből másoknak is de elsősorban magunknak adhatunk. 

Namaste