Nagyon sok szülőben felmerül a kérdés, hogy mikortól adjunk cipőt a gyerekre, és ha adnak, akkor milyen legyen az a cipő? Bent is kell cipőt/szandált hordani? Milyen esetekben forduljunk ortopédushoz.

A lábnak kettős szerepe van: egyfelől mobilizál, másfelől átvezeti a testsúlyt a talajra. Anatómiai felépítése egy boltíves rendszerre hasonlít. Két boltívet különböztetünk meg: a hosszanti boltozat, mely a sarokcsonttól a lábujjak tövéig érő lábközépcsontok végéig tart, valamit a harántboltozat, melyet a lábközépcsontok végei alkotnak, ahol az ujjpercek csatlakoznak a lábhoz. A lábboltozat stabilitását az ízületeket összekötő tokrendszer, a láb izmai és a szalagrendszer adja.

Újszülött korban a lábboltozat még kialakulatlan. A mozgásfejlődés során a megfelelő ingerek hatására, kúszással, mászással, végül a felállással, járással kialakulnak a boltozatos ívek.

Gyakran láthatjuk a felállni tanuló, oldalazgató babáknál, hogy a boka befelé dől, a lábujjak bekarmolnak, kapaszkodnak a szőnyegbe, illetve nagylábujjukat eltartják lábfejtől ”félhold” alakban.  Ez egy természetes folyamat, dolgoznak a láb izmai, erősödnek és segítik az egyensúly megtalálása. Ezek  a kompenzációs tartások, melyek szépen le fognak épülni a baba önálló járását követő 3-4 hónapban. Amennyiben nem így történik, javasolt ortopéd szakorvos felkeresése.

Ebben az időszakban (11-18hónap) jobb ha nem adunk cipőt bentre a pici lábára, mert így intenzívebben fejlődik. Helyette tapadókorongos zoknit, vagy bőrből varrt lábbelit javaslok. Természetesen amikor szabad téren vannak és az idő nem engedi akkor feltétlen legyen rajta cipő! De milyen? 

  • legyen erős kérge, mely támaszt ad a saroknak minden oldalról
  • rugalmas talp
  • anyaga bőr, hogy a megfelelő szellőzést biztosítsuk
  • belül ne legyen boltozat (betét), mivel az indokolatlan és kikapcsolja az izmok mozgását

Kinek kell speciális cipő, betét?

Nagyon sok helyen lehet olvasni/hallani, hogy szupinált cipőt adjunk a gyerekre, ha másért nem, akkor a megelőzés miatt. Azonban a gyermek lábboltozata újszülött korátol folyamatosan fejlődik és erősödik, így 3 éves kora előtt az elváltozások enyhébb formáját nem tekintjük kórosnak, és a speciális lábbeli indokolatlan, és káros is lehet, hiszen alátámasztva a lábboltozatot kikapcsolja az izmok mozgását, erősödését. Egy hypotón izomzatú gyermekeknél, vagy túlsúly, ill. veleszületett rendellenességek (pl. dongaláb) esetén indokolt lehet a szupinált cipő, vagy a lúdtalpbetét, azonban fontos hogy ennek kiválasztása előtt szakemberrel egyeztessünk (ortopéd szakorvos, gyógytornász, konduktor).

Mi a különbség a szupinált cipő és a lúdtalpbetét között?

A szupinált cipőnek keményebb merevebb a talpa, a talp belső éle magasabb mint a külső, tehát megemeli a bokát, igy egy kórosan bedőlt boka, „X” láb esetén, középpontba helyezi a kifelé dőlő sarok helyzetét. A lúdtalpbetét feladata a hossz-, harántboltozat, vagy a sarokcsont dőlésének helyreállítása. Fontos hogy a passzív korrekció mellet  foglalkozzunk a boltozatos szerkezetet létrehozó izmok erősítésével /aktivizálásával.

Mezítlábas ötletek gyerekeknek:

  • takarjunk le egy pokróccal különböző méretű párnákat/babzsákokat és sétáljunk végig rajtuk
  • taktilis doboz (bab, kavics, liszt, stb.)
  • emeljék ki az üveggolyókat a vizes lavórból (lehet habozni is J )
  • ülve görgessenek a lábukkal vízzel teli műanyagflakont