FITNESS

Fascia tréning

Az egészségtudomány és az edzői világ mind a prevenció, erőnlét és egészség megőrzése, mind a mozgásszervi panaszok és sérülések kezelése esetében is többnyire a mai napig az egyes izmok, izomcsoportok, ízületek működésére fókuszál, mintegy külön-külön funkcióval rendelkezően, lokálisan tekintve rá. Azonban kísérletek és kutatási eredmények sokasága áll ma már rendelkezésünkre, amelyek azt bizonyítják, hogy az egész testünk, az izmok, ízületek, ínak, csontok, idegrendszerünk egymástól nem elválasztható rendszert alkot. Ezt a rendszert, mint egy egymással összefüggő hálózatot, a fascia hozza létre. Itt-ott egyre gyakrabban bukkan fel ez a különös és furcsa szó. No de mit is jelent? A fascia lényegében kollagénes-rostos kötőszövet, amely mindenütt jelen van a testünkben. Beburkolja az izmokat, a belső szerveket, ínakat, szalagokat, ízületeket hoz létre, összeköti egymással a csontokat, ingereket továbbít testünk minden pontja felé. Akárcsak a láncszemek, melyek folyamatos összeköttetésben kapcsolódnak, és oda-vissza hatnak egymásra. Ezáltal befolyásolja a testtartásunkat, a mozgásainkat, az erőátvitelünk hatékonyságát, a mozgásmintáink kivitelezését, az ingerek továbbvitelét, a testtudatot, a külvilágból érkező fizikai ingerekre adott reakcióinkat. Testünk optimális, hatékony működésének, mozgásaink könnyed, feszültségmentes kivitelezésének elengedhetetlen feltétele tehát a rugalmas fascia.

A Funkcionális fascia tréning a teljes fascia hálózat rugalmasságának megteremtését és fenntartását célozza. Ennek érdekében a testünket, mint egy gumiszalagot mozgatjuk az ún. myofasciális láncok mentén, megadva kötőszövetünk számára a szükséges ingereket, amelyek visszaállítják és fenntartják annak egészséges működését. A dinamikus és erősítő gyakorlatok mellett fontos szerepet kapnak a nyújtások (streching), a core tudatosító és fejlesztő gyakorlatok, a légzés, és az SMR eszközök használata.

Kulcsszavai: KÖNNYEDSÉG, SZABADSÁG, RUGALMASSÁG. Ha úgy érzed, ez csupán egy lehetetlennek tűnő vágy számodra, vagy fogalmad sincs, milyen érzés lehet, a tréning során garantáltan megtapasztalhatod a saját „fasciádon”.

  • A tréningen bárki részt vehet kortól, nemtől, edzettségi állapottól függetlenül.
  • Ha van saját SMR hengered és / vagy triggerlabdád, bátran hozd magaddal!
  • Kérlek, amennyiben valamilyen speciális állapotod, betegséged van, jelezd nekem az óra kezdése előtt!
AEROBIK

Fitt Anyu Torna

A FittAnyu Torna alapvető lényege, hogy szülést követően az édesanya úgy tudjon sportolni, hogy nem kell azon gondolkodnia, kire és mikor bízza rá gyermekét, hogy elmehessen edzeni, hiszen ezen óratípus alkalmával bátran hozhatja magával gyermekét, aki a torna alatt, korának megfelelően eszik-alszik-játszik-akár már egy-egy mozdulat erejééig bekapcsolódik az órába.

Az órára a baba 6 hetes korától lehet ellátogatni (császármetszéssel szült édesanyák esetében 12 hét elteltével, ajánlott, azelőtt kizárólag orvosi engedély mellett lehet elkezdeni ezen óratípust).

Ez az óra egy alakformáló aerobic, egy dinamikus gerinctréning, és egy core-tréning ötvözete, ahol kiemelt figyelmet fordítunk a hasregenerációt elősegítő gyakorlatokra, a mindennapi tevékenységeknél használatos mozgásminták helyes elsajátítására, tartásjavításra, nyújtásra.

Az órán maximum 6 baba-anya páros vehet részt.

Kismama Torna

Ahogy nincs két egyforma nő, úgy nincs két egyforma várandósság sem. A terhesség alatt tapasztalt „nehézkességünk” egy része a mozgás hiánya, azaz fizikai passzivitás miatt lép fel. Kismamaként az inaktivitás gyakran eredményez egyensúlyi- és koordinációs zavarokat valamint kellemetlen érzéseket mindennapi életünkben. A terem vezetője, maga is két gyermekes édesanya, második gyermeke mellett végig aktívan dolgozott, mint edző. Tanulmányait és saját tapasztalásait egybegyúrva dolgozta ki kismamáknak szóló edzésprogramját, melynek főbb elemei a következők:

  • farizmok erősítése, mellyel a deréktáji szakaszt tehermentesítjük
  • mély és felületes hátizmok erősítése, mellyel ellentartunk a megnövekedett pocaknak
  • gátizmokat erősítő gyakorlatok, esetleges vizeletvisszatartás nehézségek megelőzésére
  • lábfej tornáztatása, illetve lábszár vérkeringésének fokozása
  • sok nyújtó gyakorlat
  • talpi fascia fokozott lazítása, az éjszakai lábikra görcsök enyhítésére/megszüntetésére
  • kismamasággal felmerülő kérdések tabuk nélküli megvitatása, hisz egy első gyermekes kismama tele van kérdőjellel!

Az óra összességét tekintve, lassabb, nem annyira feszes, sokkal inkább a kismamák aktuális lelki állapotára, közérzetére adaptált óravezetés várható. A várandós kismamákat második trimesztertől látogathatják az órát. Veszélyeztetett állapotban az óra nem látogatható!

AEROBIK

Gerinctréning

Fontos! Ezen óratípusunk prevenciós célzatú, azaz nem helyettesíti a gyógytornát, nem kialakult betegségek rehabilitálására szolgál!

Az ülő életmódunkból fakadóan hanyag testtartás, később hátfájdalmak, akár gerincdeformitás, „gerincsérv” is kialakulhat, illetve ez a lelki állapotunkra is kihathat, így rossz közérzetünk, önbizalomhiányunk alakulhat ki.

Ezen az órán főleg a gerinc átmozgatásával, a has-és hátizmok erősítésével foglalkozunk. Az ülő-és mozgásszegény életmód miatt a megrövidült izmokat nyújtjuk, a megnyúlásra hajlamos izmokat pedig erősítjük. Ennek hatására megszűnnek az izomfájdalmak, szebb lesz a tartásod és jobban bírod a mindennapi munkából adódó terheléseket.

Ajánljuk ülőmunkát végzőknek, túlsúlyosoknak, csontritkulás megelőzésére, valamint azoknak, akik hajlamosak a hátukra pakolni pszichés problémáikat és mindenkinek, aki szeretne egy jót mozogni.

A foglalkozás egyéni és csoportos keretek között érhető el.

ÁRAINK