MASSZÁZS ÉS MANUÁLTERÁPIA

Fascia Release

A Fascia Release egyfajta manuálisan végzett módszer, amelyet gyakran használnak a myofascialis fájdalom szindróma kezelésére. A myofascialis fájdalom szindróma krónikus fájdalom/rendellenesség, amelyet a myofascialis szövetek érzékenysége és feszessége okoz. Ezek a szövetek körülveszik és támogatják az izmokat/ belső szerveinket az egész testben. Lényegét tekintve egy átlátszó ezüstős-fehér hártya ez, pontosabban kötőszövet. A fájdalom általában a myofascialis szöveteinek specifikus pontjaiból származik, amelyeket „trigger pontoknak” neveznek.

A fascia release a fájdalom csökkentésére összpontosít azáltal, hogy enyhíti a feszültséget és a feszességet a kiváltó pontokban. Nem mindig könnyű megérteni, hogy milyen kiváltó pont felelős a fájdalomért. A fájdalom lokalizálása egy adott kiváltó pontra nagyon nehéz. Emiatt a myofascialis felszabadulást gyakran az izmok és szövetek széles területén alkalmazzák, nem pedig egyetlen ponton.

Ez a módszer kiváló kiegészítése a sportrehabilitációnak, egyéni gerinctréningnek is.

Gyógymasszázs

A gyógymasszázs a fizioterápián belül egy olyan gyógymasszőr által végzett kezelés, amelyet mindig orvosi indikációra alapján nyújtunk. Célja a rehabilitáció, a legtöbbször csak a megbetegedett testrészre koncentrál. A gyógymasszázs – gyógyászati céllal, az orvos utasítására és előírásának megfelelően végzett masszázsforma, amelynek alapját a svédmasszázs fogásai képezik.

A gyógymasszázs magába foglalja a svéd-, szegment-, kötőszöveti és perioszteális (csont) masszázst. A masszázst követően, a megfelelő kimozgatásokat, illetve mobilizációs technikákat alkalmazza a masszőr.

Ezek a technikák az ízületek regenerációját, a letapadt izmok ellazítását, vérbőséget okozva csillapítják a fájdalmat is.

Kismama masszázs

A kismama masszázs (vagy terhesmasszázs, várandós-masszázs) végzésekor a test energiavonalai mentén finom, gyengéd, ringó mozdulatokkal enyhítem a láb, a derék, a hát és a nyak feszültségét, hogy az igénybe vett testrészek megkönnyebbüljenek, ellazuljanak és felfrissüljenek.

Aromaterápiás illóolajok segítségével lágy, simító mozdulatokkal masszírozok, ami segít ellazítani a megterhelt testrészeket – és megszabadít minden feszültségtől.  A kismama masszázshoz nagy tisztaságú olajkeveréket használok, ami barackmagolajat, levendulavirág-olajat, fehérmályva gyökeret, csipkebogyót és kamillát tartalmaz.

A kismama masszázs a várandósság hónapjai alatt:

 • Enyhíti és oldja a stressz kellemetlen hatásait: az izomgörcsöket, a hát- és derékfájást.
 • Megkönnyíti az ellazulást, megszünteti a feszültséget és a fáradtságot.
 • Javítja a várandósság alatti gerinctartást.
 • Enyhíti a székrekedést és gyomorégést.
 • Serkenti a káros anyagcsere termékek kiválasztását és csökkenti a szervezet kóros folyadék-visszatartását

Svédmasszázs

A svédmasszázs kézzel végzett, az emberi szervezetet mechanikai ingerek által befolyásoló kezelési technika. Egyes keleti masszázsoktól eltérően közvetlen fiziológiai hatásokra épít, ám a személyes törődés érzete a lelki egészségnek is jót tesz. A masszázst ruhátlan testfelületen, vivőanyaggal (krém) vagy anélkül végzik. Az éppen nem kezelt testrészeket betakarják.

Egy teljes testmasszázs kb. egy órát tart, és heti két alkalomnál sűrűbben nem javasolt igénybe venni, mivel az túlmasszírozáshoz, fáradtsághoz, izomlázhoz vezethet. Egyidejűleg általában csak valamely terület masszázsára kerül sor, amit részmasszázsnak nevezünk. Ezek közül első helyen a hátmasszázst említjük, mivel az a leggyakoribb. A kb. félórás részmasszázsok akár napi gyakorisággal is adhatók.

A klasszikus svéd masszázs öt alapfogásból épül fel, ezek:

 • simítás
 • dörzsölés
 • gyúrás
 • ütögetés
 • vibráció (más néven rezegtetés)

A fogások sorrendje iskolánként eltérhet; régebben a gyúrás általában megelőzte a dörzsölést, ma inkább a fenti sorrend az elfogadott.

A modern masszázs kiegészítő fogásokat is alkalmaz, ezek:

 • intermittáló nyomás
 • felrázás
 • kirázás
 • vezetett passzív kimozgatás

Időpontfoglalás

Kinesio Tape

Dr. Kenso Kase, japán kiropraktőr a módszer kifejlesztője. A tape, magyarul tapasz a bőr “utánzata”, egy pamutrétegből, illetve hátoldalán egy hullámszerűen felvitt (Sinus-görbe) akril ragasztórétegből áll. Fontos, a tapasz semmilyen gyógyszerhatóanyagot nem tartalmaz, így bárkinek hasznos lehet, egészen kisbabáktól a szépkorúakig. A szalag nyújtható, elasztikus, ami nagyon fontos, mert ezáltal képes dinamikusan, aktívan támasztani az adott részt, nem mereven rögzíteni. A technika alapját az adja, hogy a bőrön keresztül a receptorok folyamatos, több napon át tartó állandó ingerlésével a szervezet aktivizáló és öngyógyító folyamatát erősítik. Hatására az agy specifikus ingert kap a terület pedig gyorsabban regenerálódik a fokozottabb és gyorsabb válaszreakciók folytán.

A kezelés időpontja változó, a kezelendő terület méretőtől függően 15-25 perc.

Köpölyözés

Az izompólya behálózza az egész testünket, kisebb izmokat, nagyobb izomcsoportokat, belső szerveket. Három rétegből áll, ez a három réteg normál esetben elmozdul egymáson. Mozgásszegény életmód, ismétlődő rossz mozdulat, trauma, immobilizáció hatására a rétegek összetapadnak, kiszáradnak, ezzel korlátozzák a mozgásokat, így kialakulhat fájdalom és mozgásbeszűkülés. Tehát nagyon fontos, hogy az izompólyáink jól hidratáltak legyenek, sokat mozogjunk.

A köpölyözéshez két eszközre van szükség: köpöly csészére, és vákuumpisztolyra. A köpöly csésze készülhet műanyagból és üvegből. A pisztoly segítségével vákuumot hozunk létre a csészében, ezzel a bőrt és a felületes izompólya réteget elemeljük a mélyebb izompólya rétegektől.

A köpölyözéssel az izompólya rétegeit tudjuk szétválasztani. Ha ez mozgással társul még inkább hatékony, azaz a sportrehabilitáció, egyéni gerinctréning kitűnő kiegészítője lehet.

Triggerpont Módszer

Számtalan esetben tapasztaljuk, hogy a krónikus, állandóan visszatérő fájdalmak, testmozgás, megerőltető fizikai terhelés, stressz hatására kialakuló izomspazmusok és izomfájdalmak, izomerő csökkenés, mozgásbeszűkülés, kisugárzó fájdalmak hátterében gyakran állnak a harántcsíkolt izmokban meglapuló szöveti feszülések, un. triggerpontok, jól körülhatárolható csomók, melyek nyomásra rendkívül érzékenyen reagálnak.

A trigger pont terápia lényege, hogy a befeszült izmokban a kialakult izomcsomókat kitapintva, azokra enyhe nyomást helyezve feloldja és megszüntesse a fájdalmat okozó köteget. A trigger pont terápia tehát az egyik leghatékonyabb gyógytorna módszer, ugyanis a fájdalom kiváltó okát veszi kezelésbe.

A módszert a gyógytornászok továbbképzésben sajátítják el, amely során nem csak a kezelési technikát tanulják meg, hanem az izomcsomók elhelyezkedését és kisugárzási területét is. Éppen ezért lehetséges, hogy a terapeuta már az állapotfelmérés alatt felismeri, melyik csomó okozhatja a panaszt, és tudja, hol keresse azt.

A trigger pont terápia pozitív hatásai:

 • a fájdalom csökken/megszűnik
 • az izomcsomó oldódik
 • a feszes izom ellazul
 • javul az ízület mozgása
 • növekszik a mozgástartomány

Breuss masszázs

Rudolf Breuss, a masszázsterápia kidolgozója, egy híres természetgyógyász volt. A masszázzsal célja, a különböző gerincpanaszokkal hozzá forduló páciensek állapotának javítása volt. Rudolf Breusstól tanulta meg a „porckorongmasszázst” Harald Fleig, aki elkezdte alkalmazni a Dorn terápiával kombinálva, és megállapította, hogy ezáltal tovább fokozható a két terápia egyenkénti gyógyító hatása is. Könnyen, veszélytelenül és sikeresen alkalmazható.

Breuss masszázs egy gyengéd gerincen végzett masszázs, mely nyújtja, lazítja a gerincet, s a mellette futó izmokat, s a kötőszövetet. A Breuss masszázs kettő nélkülözhetetlen kelléke az orbáncfű olaj, mely táplálja a porckorongokat, és egy speciális papír.

Segítségével lehetőségünk van nemcsak a hát izomzatának mobilizálására, lazítására, hanem a gerincoszlop nyújtására, valamint a porckorongok regenerációjának segítésére. A Breuss masszázs során alkalmazott gerincnyújtó technikák hatékonyan csökkentik a porckorongok terhelését, az alkalmazott orbáncfű olaj pedig segíti táplálásukat.

Összességében elmondható, hogy a lágy, lazító, energetizáló Breuss masszázs segíti a testi és lelki blokádok feloldását, és ezzel pedig a szervezet különböző mechanizmusainak mobilizálását.

Hegkezelés

A heg nem csupán esztétikai probléma. A sebgyógyulás során kialakuló letapadások, adhéziók kezelés híján károsítják a fasciális rendszert, korlátozzák mozgásainkat, megváltoztatják mozgásmintáinkat és komoly mozgásszervi betegségekhez vezethetnek. 

A folyamat során manuális, és nem manuális technikák kombinációja értendő.