1.rész  

A rendszeres testmozgás az egészséges életmód egyik alappillére és igen sok betegség meg előzésében fontos szerepe van. A WHO definíciója szerint fizikai aktivitásnak számít minden olyan  testmozgás, mely energiaráfordítást igényel a harántcsíkolt izomzat részéről. Ebbe beletartoznak  azok a mozgásformák, melyeket munka, játék, sportolás és ház körüli munkák során végzünk, vagy  épp utazás és kikapcsolódás közben. Ezen testmozgások közül a gyermekek számára kiemelendő a  játék, a sport és a testmozgással töltött kikapcsolódás.  

A játék fogalma már magában egy motivációt jelent a gyermek számára, hogy rendszeresen  mozogjon és sportoljon. Az egészséges életmód kialakítását már kisgyermekkorban érdemes elkezdeni, ugyanis ha már  gyerekkorban természetes, hogy rendszeresen sportolunk, a mozgásban gazdag életmód életünk  részévé válik.  

A megfelelő sportág kiválasztása nagy odafigylést igényel. Figyelembe kell vennünk többek között  gyermekünk testalkatát, természetét, érdeklődési körét. Könnyű, nem megterhelő testmozgást már  egészen kis korban elkezdhetünk gyermekünkkel, azonban az intenzív, versenyszerű sportolással  érdemes várni. A legfontosabb, hogy örömmel végezze és szeresse, amit csinál.  

Milyen sportok közül választhatunk?  

Általánosságban elmondható, hogy az állóképességet fejlesztő mozgásformák javítják az erőnlétet,  serkentik a vérkeringést, a légzést. Ilyen például az úszás, kajak, kenu, kerékpározás, futás, távgyaloglás és ezek kombinációi. Nagy  mozgásigényű gyermekek számára kifejezetten előnyös edzésforma.  

Az úszás bármely életkorban végezhető sporttevékenység. A babaúszások esetében, már néhány  hónapos kortól foglalkoznak gyermekeinkkel és kedvező hatása, hogy a gyermek megszokja a vízi  közeget, emellett az immunrendszer ellenállóképességét növeli, javítja a mozgáskoordinációt. Szabályos úszásoktatásra 5-6 éves kortól nyílik lehetőség, amikor a gyermek megérti az  utasításokat. Az úszás az egyik legelőnyösebb mozgásforma, eredményesen korrigálja a helytelen  tartást, a gerincdeformitásokat, fejleszti az állóképességet és a sérülések lehetősége is minimális.  

A labdajátékok az ügyességet fejlesztik, javítják a koordinációs és koncentráló képességet; 10 éves  kor után érdemes elkezdeni. A kosárlabda és a kézilabda az ügyesség fejlesztése mellett, növeli a  fizikai erőnlétet is. Csapatjáték révén a szocializációban is jelentős szerepet játszanak. A röplabda kevésbé veszi  igénybe az állóképességet, az ügyességi érzéket fejleszti, továbbá a tartáshibák korrigálására is  alkalmas.  

A küzdősportok a fizikai erőnlét fokozása mellett önfegyelemre nevelik a gyerekeket, fejlesztik a  koncentráló- és a reakciókészséget egyaránt. 6-8 éves korban elkezdheti a gyermek ezt a sportot.  A lovaglás a természetben fantasztikus élményeket nyújthat gyermekünk számára. Erősíti a has-, a  hát- és a combizmokat, az állatok szeretetére neveli a gyerekeket, megtanítja a gondoskodást és  erősíti gyermekeinkben a felelősségérzetet. A lovas terápia a sérült gyermekek kezelésében is  nagyon jó eredménnyel alkalmazott kezelési módszer.  

Minden más, szabad környezetben végezhető edzésforma például túrázás, görkorcsolyázás, gördeszkázás, síelés hasznos az egészségünk megőrzése szempontjából is, de kiváló családi  időtöltés is egyben.  

Milyen mozgásformák javasoltak a gyermekek számára életkor szerint? 

Bölcsődében és óvodában a tornafoglalkozások során játékos gyakorlatok, vetélkedők formájában  ismertetik és szerettetik meg a gyermekeinkkel a testmozgást.  

Kisiskolás gyermekeink számára azok a mozgásformák a legjobbak, amelyek a törzs izomzatát  egyenletesen erősíti pl. úszás, torna.  

8-9 éves korban már az ügyességi feladatokat tartalmazó mozgástípusok kerülnek előtérbe, amelyek  a koordinációs készséget, az egyensúlyérzéket, az érzékelést fejlesztik, növelik az állóképességet és  önfegyelemre tanítanak. A csapatjátékok a problémamegoldó képességet fejlesztik, a gyermek  szocializációját segítik.  

Ezen sportolási lehetőségek nagy részét megtaláljuk óvodai és iskolai keretek között, de  egyesületnél is van lehetősége a szülőnek beíratni gyermekét sportolni.