A Pfaffenrot manuális terápia, más néven szinergetikus reflexterápia a cerebrális mozgás zavarokra specializálódott eljárás, melynek alapja a manuális orvoslás. A terápiát Dr Waldemar Pfaffenrot  ortopéd- és rehabilitációs szakorvos fejlesztette ki a 80-90-es években. Az eljárás a kóros idegrendszeri szabályozás okozta izomtónus eloszlási zavarok esetében lehet hatékonyan alkalmazni. A módszer magába foglalja a miofaszciális technikát (bőr alatti szövetek ingerlése, melyet a bőr finom elfordításával érünk el), az akupresszúrát, fej-, kéz-, láb- reflexzóna kezelést, mobilizálást, és nyújtást/tonizálást.

A terápia legfőbb célja a prevenció, a mozgató szervrendszer másodlagos patológiás elváltozásainak csökkentése, megszüntetése, illetve az izomtónus normalizálása. A technika különféleképpen kezeli a spasztikus illetve a hipotón izomtónust a terápia pontos neurológiai háttere miatt.

A módszer akkor a leghatékonyabb ha blokkokban zajlik, vagyis a kezelés naponta ismétlődik. A blokkok általában 5-15 napig tartanak és évente 3-4 szer szükségszerű az ismétlés. Ez biztosítja a komplex hatást a test szervrendszereire és pozitívan támasztja alá az érintett gyermek és felnőtt mentális fejlődését. Sok esetben azonban az a tapasztalat, hogy idő szűkében nem kivitelezhető a blokk, ilyenkor (enyhébb esetekben) heti 1, de a heti 2-3 alkalom is jó eredményt mutat hosszabb távon. A kezelés hossza 20 perctől 45 percig tart, ez a gyermek életkorától és állapotától függ.

Bár ez a módszer  a mozgásfejlődésükben elmarad, központi idegrendszeri sérülteknek lett kifejlesztve, melynek legfőbb tünete az izomtónus eloszlási zavar, mégis jól alkalmazható felnőtt kórképeken mint a parkinson, sclerosis multiplex (melyeknél az izomtónus úgyszintén érintett), valamint a ferdenyak (babáknál fordul elő), és mozgató apparátus elváltozása (pl. tartászavarok, szkoliózis, laposláb, bokasüllyedés, teniszkönyök) esetében (idiopátiás skoliózis), illetve a genetikai eredetű szindrómáknál, mint a Down-, West-, Kiss-, Rett-, és az egyéb motoros apparátus veleszületett, genetikai zavarai (spina bifida, dongaláb, idiopátiás scoliosis). Ajánlott továbbá a hiperaktivitás, ADHD, tanulási zavarok, az egyensúlyi és szenzomotoros zavarok kiegészítő terápiájaként. 

Akiknek nem ajánlott: rákos megbetegedés, magas lázzal járó betegség, akut agyvérzés, postoperatív állapot (pl. botox, Ulsibat után 3 hónapig), kimerült szervezet esetében.

Fontos tudni, hogy Pfaffenrot féle manuális technika fájdalom mentes. Bizonyos pontok megnyomásával, a miofasciális technikát követő nyújtással, illetve bizonyos életkorba babáknál a mozgásuk korlátozásában okozhat kényelmetlenséget, de semmiképpen sem fájdalmat!